Omschrijving (toelichting)

We geven uitvoering aan de Beleidsnota Cultureel Erfgoed 2018-2021 en steunen initiatieven die hier op aansluiten.

In het kader van de vastgestelde Visie VTE ZL zal worden ingezet op het beter beleefbaar maken van de Zuid-Limburgse verhalen (immaterieel en materieel erfgoed) en toeristisch-recreatieve kernkwaliteiten. Bijvoorbeeld het beter ontsluiten en toegankelijk maken van cultureel erfgoed door o.a. thematische beleefroutes en andere producten.

Waar mogelijk en relevant (identiteit versterkend) wordt binnen culturele c.q. erfgoed projecten een verbinding gemaakt met andere beleidsterreinen.

Nieuwe en ingeplande evenementen/initiatieven worden getoetst aan de vastgelegde speerpunten m.b.t. onze culturele identiteit en beoordeeld op maatschappelijke relevantie.

Waar mogelijk wordt gestreefd naar burgerparticipatie zodat onze culturele identiteit wordt verankerd en doorontwikkeld binnen de samenleving.

De focus ligt op het zichtbaar en beleefbaar maken van immaterieel erfgoed.

Het ontwikkelingstraject van de Motie Samenklank heeft plaatsgevonden in 2021 en de uitvoering wordt wegens corona verplaatst naar 2022.

Het duurzame jaarprogramma (educatie, monitoring, clean-up activiteiten en kunstprojecten t.b.v. bewustwording duurzaamheid & milieu), voortvloeiend uit de Nedvang Subsidie, wordt uitgevoerd.
> SKEM cultuureducatie plus twee aanvullende activiteitenprogramma’s wordt geïmplementeerd bij acht basisscholen in de gemeente.
> Gemeente-specifieke projecten m.b.t. taalvaardigheid en laaggeletterdheid , voortvloeiend uit het Bibliotheekwerk, worden uitgevoerd.
> Een extra bijdrage van het Rijk à € 62.505 is geoormerkt voor kunst en cultuur. In 2021 is de invulling ontwikkeld, in 2022 worden de projecten geïmplementeerd.
> Vier culturele projecten binnen het Corona Task Force traject zijn in 2021 opgestart en worden in 2022 geïmplementeerd.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We hebben uitvoering gegeven aan de Beleidsnota Cultureel Erfgoed en hebben initiatieven gesteund die hier op aansluiten. Nieuwe initiatieven zijn getoetst aan de vastgelegde speerpunten m.b.t. onze culturele identiteit en beoordeeld op maatschappelijke relevantie.

In het kader van de vastgestelde Visie VTE ZL hebben we ingezet op het beter beleefbaar maken van de Zuid-Limburgse verhalen en toeristisch-recreatieve kernkwaliteiten. We hebben culturele belevingsroutes ontwikkeld en een onderzoek uitgevoerd naar het beleefbaar maken van immaterieel erfgoed door inwoners en ondernemers. Zuid-Limburgse verhalen zijn duurzaam gesymboliseerd via kunstprojecten als de Kunstautomaat en de Kunstviaducten.

Kunst- en cultuurprojecten zijn ingezet als middel om een maatschappelijk doel te realiseren en/of de samenleving te verbinden. Waar mogelijk en relevant hebben we een verbinding gemaakt met andere beleidsterreinen en is gebruik gemaakt van burgerparticipatie. Voorbeelden:  het burgerparticipatie project Boomkunst, het recycle project ´Kunstfietsen’, Clean-up acties in dorpskernen door inwoners.

Cultuureducatie vormt de basis van de (door)ontwikkeling van onze culturele identiteit. We hebben wekelijkse  educatieve programma’s (muziek, beeldende vorming en theater) ontwikkeld en deze aangevuld met inspirerende activiteitenprogramma’s die een duurzame leefwijze stimuleren, voor acht deelnemende basisscholen.

We hebben de transformatie ingezet van de traditionele bibliotheek naar een maatschappelijk betrokken en (inter)actieve bibliotheek, o.a. door het ontwikkelen van maatschappelijk relevante initiatieven / workshops zoals taalcafé's voor laaggeletterden,  cursussen voor ouderen,  Bieb op School (BOS) voor kinderen.

Ter versterking van het culturele klimaat ten gevolge van Corona zijn vier verbindende en netwerk versterkende projecten ontwikkeld.
Het project Samenklank is vanwege Corona verplaatst naar 2022. De voorbereidende werkzaamheden hebben plaatsgevonden in 2021.