Omschrijving (toelichting)

Aan de actielijnen uit het actieplan Jeugd wordt uitvoering gegeven:

1. Regierol Consulenten: ingezet wordt op het verlagen van de gemiddelde inzet aan etmalen per cliënt per verblijfsarrangement .

2. De hulpvraag en inzet voorliggende voorzieningen wordt strikter beoordeeld. Dit betreffen toekenningen die in een grijs gebied binnen of buiten de
Jeugdwet vallen o.a. in relatie tot (passend) onderwijs.

3. We blijven in het Sociaal Domein monitoren door middel van dashboards

Kwaliteit (indicator)

R

Kwaliteit (toelichting)

Er is in 2021 uitvoering gegeven aan de actielijnen die in het lokale actieplan Jeugd werden uitgezet.

1. Regie voeren op het verlagen van etmalen in verblijfsarrangementen blijft lastig omdat het erg casusafhankelijk is. De consulenten hebben strikter gekeken naar de situatie van de jeugdige en waar mogelijk kritischer hierop ingezet. In deze regierol hebben de consulenten tevens geprobeerd meer kijk te hebben op de situatie van jeugdigen en als het ware meer bovenop de casuistiek gezeten zodat hun rol prominent aanwezig bleef. Dit heeft mede geleid tot het verlagen van de inzet in etmalen per client per verblijfsarrangement.

2. In 2021 is gerichter ingezet op het optimaal benutten van voorliggende voorzieningen. Als het gewenste doel voor een kind of jeugdige niet op eigen kracht of met het sociale netwerk van het kind of jeugdige bereikt kon worden, maar wel met toegankelijke hulp, dan werd hierop ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeugd- en gezinswerk, trainingen via Trajekt, Humanitas, buurtgezinnen etc. 

Met betrekking tot (passend) onderwijs is er veel meer ingezet op knooppunten. 'Knooppunt' is de naam voor de samenwerking tussen allerlei partijen die betrokken zijn bij kinderen en jeugdigen. Er wordt eens in de zoveel tijd een overleg gepland waar de jeugdige en zijn of haar ouders ook bij aanwezig zijn. Er wordt met betrokkenen gesproken en niet over hen. Zo is er geprobeerd om zorgen rondom een jeugdige in een zo vroeg mogelijk stadium op te pakken, waardoor de inzet van toekenningen binnen de Jeugdwet minder verstrekt hoefden te worden.

3. De monitoring door middel van dashboards blijft. Deze worden maandelijks opgesteld, intern besproken en ook toegelicht aan bestuurders. Deze dashboards zijn het afgelopen jaar verder aangescherpt om het inzicht te vergroten en waar nodig bij te kunnen sturen.