Investeren in inzet consulent welzijn jeugd
Om onze ambitie gericht op preventie van zorgvraag te realiseren, kiezen we voor een consulent welzijn jeugd. Doel van deze consulent is om vroegtijdig bij beginnende hulpvragen jeugdigen te kunnen begeleiden, adviseren en verwijzen naar voorzieningen in het voorliggend veld en de directe omgeving van de jeugdige. Zo zorgen we ervoor dat zij vroegtijdig en laagdrempelig geholpen worden, voorkomen we een verergering van de hulpvraag en realiseren we een reductie in de instroom in maatwerkvoorzieningen. Hiertoe hanteren we 2023 als pilot jaar. Doel hierbij is om de consulent in positie te brengen, te leren, te evalueren en door te ontwikkelen. Daarbij dient uiteindelijk getoetst te worden of deze interventie een reducerend dan wel dempend effect heeft op de instroom in de maatwerkvoorziening.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Onze consulent Welzijn Jeugd is gestart op 01-06-2023. Inmiddels heeft onze consulent welzijn jeugd een breed netwerk opgebouwd binnen onze gemeente met diverse partijen die zich richten op preventie en welzijn. Stichting Trajekt, Stichting Mee, Buurtgezinnen, POH jeugd, Leerplicht, Jeugdreclassering, Veiligheidshuis Maastricht-Heuvelland, politie en diverse verenigingen binnen onze gemeente zijn partijen waarmee een intensieve samenwerking is opgebouwd. Inmiddels heeft dit ertoe geleid dat er binnen 6 maanden 10 jeugdigen geholpen zijn middels een trajekt bij een voorliggende voorziening, i.p.v. directe doorverwijzing naar geïndiceerde jeugdzorg. Ook zijn in het kader van bevorderen welzijn en positieve gezondheid diverse creatieve en sportieve activiteiten georganiseerd voor jongeren binnen verschillende kernen van onze gemeente.
Naast de externe partijen heeft onze consulent welzijn jeugd nauw contact met de klantmanagers en overige consulenten binnen de afdeling mens en samenleving. Wekelijks worden meldingen verdeeld waarbij de consulent welzijn jeugd aansluit om de mogelijkheden voor hulp in het voorliggende veld te inventariseren. Er is tevens contact met het team OOV (openbare orde en veiligheid) in het kader van preventie en reguleren overlast hangjongeren. Tweewekelijks organiseert onze consulent welzijn jeugd een risico overleg met afdeling OOV, het Veiligheidshuis, wijkagent en Trajekt met als doel in kaart brengen en monitoren van de risicogroepen en hangjeugd binnen onze gemeente. Er is door onze consulente welzijn jeugd een intensieve samenwerking met onze consulent welzijn volwassenen, waarbij zo nodig de casuïstiek gezamenlijk wordt opgepakt. Problematiek binnen een gezin wordt systemisch bekeken en al naar gelang de hulpvraag (bijvoorbeeld armoede en schuldenproblematiek) wordt er geschakeld met de geschikte afdeling.
Daarnaast is er een jongeren inloop punt gestart in de kern Eijsden, waarbij onze consulent welzijn jeugd deze plek als vindplek gebruikt om vervolgens jongeren te ondersteunen bij individuele hulpvragen. Naast deze vindplek maakt onze consulent welzijn jeugd gebruik van meerdere vindplekken zoals verenigingen (voetbal, fitness, handboogschieten) en bekende hangplekken in de openbare ruimte.
Doorontwikkeling van de activiteiten van onze consulent welzijn jeugd staan voor 2024 op de agenda.