Concrete acties voor Eijsden-Margraten voor de komende planperiode 2023-2027 zijn:
1.    Terugdringen van risico op wateroverlast op de Groenerein en Keerberg te Cadier en Keer en het klimaatadaptief maken van dit gebied;
2.    Terugdringen van risico op wateroverlast in Termaar/Sprinkstraat/Holstraat/Aan de Fremme;
3.    Verbeteren waterkwaliteit oppervlakte water in Noorbeek (project Noorbeemden);
4.    Verminderen bestaande verharding en meer groen en schaduw in de openbare ruimte;
5.    We organiseren aanvullende verdiepende risicodialogen met lokale (regionale) stakeholders. 

Gezamenlijk met de partners uit de samenwerking Maas & Mergelland  wordt concreet voor de komende planperiode 2023-2027 de volgende acties uitgevoerd:
1.    Regenwaterstructuurvisie opstellen als onderlegger voor de aanleg van groenblauwe structuren;
2.    Aanhaken op de Limburgse droogtestrategie;
3.    Opstellen van bouwstenen voor de omgevingswet voor klimaatadaptieve nieuwbouw en herinrichting op openbaar en particulier terrein;
4.    We organiseren aanvullende verdiepende risicodialogen met (lokale) regionale stakeholders;
5.    Opstellen standaardmethode maatschappelijke kosten-batenafweging bij uitvoeringsprojecten;
6.    Evalueren verdeling van verantwoordelijkheden wateroverlast landelijk en stedelijk gebied;
7.    Gezamenlijk onderzoek naar personele capaciteit en kwetsbaarheid in de regio volgens de branchestandaard;
8.    Uitvoeren maatregel bij de geselecteerde KRW-overstorten (kaderrichtlijn water);
9.    Opstellen meetplan voor het meten in de afvalwaterketen;
10.  Actualiseren van riolerings- watermodellen Maas en Mergelland;

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Het volgende is opgepakt in 2023:

1. Terugdringen van risico op wateroverlast aan de Groenerein en Keerberg te Cadier en Keer en het klimaatadaptief maken van dit gebied; de regenwaterbuffer aan de Keerberg is gerealiseerd en in gebruik genomen. Het project Cadier en Keer Noord (waarvan de Groenerein deel uitmaakt) is aanbesteed. De werkzaamheden zullen in 2024 starten en ongeveer 1,5-2 jaar duren.
2.    Terugdringen van risico op wateroverlast in Termaar/Sprinkstraat/Holstraat/Aan de Fremme; uitvoering staat gepland voor 2025
3.    Verbeteren waterkwaliteit oppervlakte water in Noorbeek (project Noorbeemden); Zie voor nadere toelichting het kopje herontwikkeling Noordal (Liquid Commons)
4.    Verminderen bestaande verharding en meer groen en schaduw in de openbare ruimte; is en wordt per project opgepakt.
5.    We organiseren aanvullende verdiepende risicodialogen met lokale (regionale) stakeholders. Dit actiepunt is nog niet opgepakt, ivm prioritering. 

Gezamenlijk met de partners uit de samenwerking Maas & Mergelland  wordt concreet voor de komende planperiode 2023-2027 de volgende acties uitgevoerd:
1.    Regenwaterstructuurvisie opstellen als onderlegger voor de aanleg van groenblauwe structuren;  Trekker van dit project is de gemeente Maastricht. Gemeente Maastricht voert een pilot uit. De eerste resultaten zijn ontvangen, maar betreft nog niet het gewenst resultaat. Terugkoppeling in overleg Maas & Mergelland wordt verwacht maart/april 2024. Hierna wordt afgestemd of het product ook inzetbaar is voor de andere gemeenten.
2.    Aanhaken op de Limburgse droogtestrategie; Onderzoeken lopen. Bevindingen worden verankerd in Waterconvenant (2025), waarna een monitoring start en een evaluatie volgt. Op basis van de evaluatie worden nadere afspraken gemaakt over aanvullende maatregelen of doelaanpassing (2027). Het Waterschap is trekker.
3.    Opstellen van bouwstenen voor de omgevingswet voor klimaatadaptieve nieuwbouw en herinrichting op openbaar en particulier terrein; dit is nog niet opgepakt ivm prioritering.
4.    We organiseren aanvullende verdiepende risicodialogen met (lokale) regionale stakeholders; dit is nog niet opgepakt ivm prioritering.
5.    Opstellen standaardmethode maatschappelijke kosten-batenafweging bij uitvoeringsprojecten; dit wordt binnen het samenwerkingsverband Maas en Mergelland opgepakt. Ivm prioritering van werkzaamheden is dit nog niet opgestart.
6.    Evalueren verdeling van verantwoordelijkheden wateroverlast landelijk en stedelijk gebied; is nog niet opgepakt door waterschap Limburg.
7.    Gezamenlijk onderzoek naar personele capaciteit en kwetsbaarheid in de regio volgens de branchestandaard; dit wordt binnen het samenwerkingsverband Maas en Mergelland nader opgepakt. Trekker hiervoor is de gemeente Eijsden-Margraten. In 2023 heeft een aanbesteding plaatsgevonden ten aanzien van deze opdracht. Na opdrachtverlening heeft het adviesbureau diverse gesprekken gevoerd met de partners en is onderzoek gedaan naar verbeterpunten. In het 2e kwartaal van 2024 wordt dit advies opgeleverd.
8.    Uitvoeren maatregel bij de geselecteerde KRW-overstorten (kaderrichtlijn water); dit wordt binnen het samenwerkingsverband Maas en Mergelland opgepakt.
9.    Opstellen meetplan voor het meten in de afvalwaterketen: WBL is trekker van dit project. De meetresultaten vormen input voor het op te stellen basisrioleringsplan.
10.  Actualiseren van riolerings- watermodellen Maas en Mergelland: het actualiseren van de BRP-en zal plaatsvinden per stroomgebied (Meerssen-West, Heugem-Limmel en Wijlre). Gestart wordt met spoor 1 - waterkwaliteit, waarbij de stand van zaken van de KRW-opgave in beeld wordt gebracht. Aansluitend zal spoor 2 - waterkwantiteit starten, waarbij traditionele berekeningen aan het rioolstelsel (1D) worden uitgevoerd in combinatie met afstroming over maaiveld (2D).