Een aanpak stikstof-reductie uitwerken.
De aanpak van stikstof reductie is een bevoegdheid van het rijk waarbij de opdracht is gegeven aan de provincie om voor 1 juli 2023 een gebiedsgerichte aanpak te formuleren. Wij hebben als gemeente vooralsnog hierin geen besluitvormende of beleidsmatige rol. We zullen wel gevraagd en ongevraagd deel gaan uitmaken van de beleidstafels bij de provincie inzake het stikstofdossier. We zijn ons bewust van de mogelijke gevolgen van de aanpak van de centrale overheden voor onze gemeente. De maatregelen kunnen namelijk gevolgen hebben voor landschap, activiteiten in het buitengebied, vastgoed in het buitengebied en de transitie van de landbouw. Om hier voldoende op te kunnen inspelen wordt vanuit Eijsden-Margraten ingezet op:
- opstellen gebiedsdifferentiatiekaart;
- inrichten landschapsfonds, waarbij geld beschikbaar is voor beheer van het landschap;
- behoud, beheer en ontwikkeling van landschapselementen en ontwikkeling van het landschap;
- uitwerken visie ten aanzien van toeristisch recreatieve accommodatie.
Daarnaast willen we indien mogelijk vanuit het middengebied gezamenlijk optrekken naar de provincie om hun gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien in dit complexe dossier.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
In 2023 zijn we als gemeente actief betrokken bij de planvorming van het LPLG waarin de provincie beschrijft hoe ze de stikstofreductie wil gaan bereiken en hoe men wil werken aan natuurherstel van de natura2000 gebieden. Het plan is te vinden onder: https://www.limburg.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/2023/juni/limburg-verbindt-partijen-conceptplan/.
Verder is gewerkt aan de gebiedsdifferentiatiekaart. Deze zal in 2024 worden afgerond.
Het landschapsfonds is ingesteld net zoals de verordening aanleng landschapselementen.
Beheer en ontwikkeling van de gemeentelijke landschapselementen is uitgezet en wordt uitgevoerd.
De toeristische recreatieve visie is opgesteld en wordt in 2024 aan de Gemeenteraad voorgelegd.