Het ondersteuningsproject Strategisch Innoveren (gericht op kwaliteit en verbreding) wordt gecontinueerd in het Uitvoeringsplan Plattelands- en Vrijetijdseconomie 2023. Dit doen we in het kader van de bestemming Zuid-Limburg 2030 als green destination dat we samen met 16 gemeenten en Visit Zuid-Limburg hebben ontwikkeld. Projecten zijn bijvoorbeeld knopen-lopen, zuid-limburg magazine en kwaliteitsimpuls verblijfsaccommodaties

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

  • In 2023 hebben we samen met bureau voor Ruimte & Vrije Tijd het proces om te komen tot een gemeentelijk beleids- ontwikkelkader voor vestiging van verblijfsaccommodaties opgestart samen met een interne ambtelijke klankbordgroep vanuit diverse domeinen, waaronder Vrijetijds- en Plattelandseconomie, Ruimtelijke Ordering, Toezicht & Handhaving en Natuur & Landschap. We hebben vanuit de interne klankbordgroep (bestuurlijk via college en de klankbordgroep Buitengewoon Buitengebied) verschillende stakeholders uit de regio (HISWA RECRON, Visit Zuid-Limburg en KHN en de provincie Limburg) betrokken (externe klankbordgroep) bij de totstandkoming van dit beleidskader. Er is deskresearch uitgevoerd. Belangrijke toets is geweest het provinciale beleid op het gebied van vrijetijdseconomie, want de ruimtelijke ambities van de gemeente dienen te stroken met de ruimte die de provincie Limburg biedt voor vrijetijdseconomie. Tevens is een onderzoek uitgevoerd naar de aantrekkingskracht van de verblijfsaccommodaties op verschillende doelgroepen, aan de hand van de methodiek van de Leefstijlvinder (een doelgroepsegmentatie die in de vrijetijdssector veel wordt gebruikt). Ondernemers uit de verblijfssector van gemeente Eijsden-Margraten zijn tevens betrokken via een online vragenlijst. Vooraleer het beleids- en ontwikkelkader vast te stellen in 2024 dient nog te worden afgestemd met de Gebiedsdifferentiatie in ontwikkeling.
  • In 2023 heeft Eijsden-Margraten samen met de gemeente Voeren, Gulpen-Wittem, Vaals, Aubel, Dalhem en Plombières de erkenning van de Vlaamse overheid gekregen van een Landschapspark Grenzeloos Bocageland. Hiermee kan de grensregio (partners en stakeholders) met co-financiering gemeenten, provincies, Vlaamse overheid en Regiodeal Zuid-Limburg de landschappelijke identiteit en landschapskwaliteit van het gebied vanuit een integrale visie op erfgoed, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid, recreatie en toerisme verder versterken en integraal, duurzaam ontwikkelen.
    Met het ontwikkelen van het Landschapspark kan in het aanbieden van een unieke beleving van het landschap en de streek aan zowel lokale inwoners als binnen- en buitenlandse bezoekers worden voorzien en kunnen uitdagingen gezamenlijk en meer efficiënt worden opgepakt.  Het project kent een looptijd van 6 jaar en start in 2024 met de organisatie en invulling van het Parkbureau (governance). Voor het deelgebied Lijn-50 zal vanuit de gezamenlijke projectmiddelen een regionale gebiedscoördinator worden aangesteld.
  • In 2023 is het project Grenspark Jeker & Maas gelanceerd. Het project is (als opvolger van het Sint Pietersbergproject) gericht op duurzame ontwikkeling van toerisme & recreatie tussen Jeker & Maas in België en Nederland. Nadruk ligt op fietsen en wandelen, beleving natuur en erfgoed en verdere verbinding Nederland en België. Eijsden-Margraten participeert in dit project (en is vanuit Sint Pietersbergproject van meet af aan betrokken, mede via de verbinding van het voet- en fietsveer bij Eijsden). Het samenwerkingsverband bestaat uit het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, de gemeenten Riemst, Maastricht, Eijsden-Margraten, Visé, Oupeye en Bassenge en de natuurorganisaties Natuurpunt, Natuurmonumenten en Natagora. In 2024 zal in dit kader een Interreg-aanvraag worden voorbereid.
  • Ondersteuning startende ondernemers  Eijsden-Margraten via subdidiebijdrage  Starterscentrum Limburg.
  • We namen deel aan het Regionaal Voedsel Systeem Zuid-Limburg. Dit betreft een systeem dat bestaat uit een geïntegreerd en coöperatief netwerk met een focus op lokale productie, verwerking en verkoop van voedingsmiddelen, passend in een circulaire economie.  Enkele ondernemers uit Eijsden-Margraten participeren hierin.
  • We hebben ingezet op bevorderen van netwerkvorming en samenwerking (ook grensoverschrijdend, deelname in Nederlands Waalse Business Club en One-two-Go, het ondernemersnetwerk van beide Limburgen). Tevens organiseerden we in 2023 onze jaarlijkse Netwerkbijeenkomst Ondernemers Eijsden-Margraten.
  • We hebben uitvoering gegeven aan het regionaal project upgrading Zuid-Limburgse Wandel-infranetwerk (realisatie Knopen Lopen), middels het doorlopen van een  aanbestedingstraject. Tevens is gestart met de voorbereiding van de uitvoering ervan.
  • Het regionale project DataHUB Limburg is opgestart. Dit project heeft als doel sturingsinstrumentarium te ontwikkelen voor doelgroepenbereik en regulering toerismedruk (o.a. bij hotspots en events).
  • Binnen de samenwerking van de Zuid-Limburgse gemeenten en Visit Zuid-Limburg (en Midden- en Noord-Limburg) is het Limburg Magazine op de markt gebracht.  Deze gids is een product in het kader van storytelling (vrijetijdseconomie) Limburg  waarin de bezoeker en/of regiobewoner aan de hand van thema's (met bijbehorende verhalen) tal van tips, ideeën en adressen voor een geslaagde vakantie of een dagje uit kan vinden. Het Limburg Magazine is gratis verkrijgbaar bij de VVV-winkels in de regio en bij diverse ondernemers in Limburg.