Omschrijving (toelichting)

Op grond van RES 1.0 zal binnen de gemeente Eijsden-Margraten de focus komen te liggen op het realiseren van zonnepanelen op daken. Er volgt een haalbaarheidsstudie voor het realiseren van zonnepanelen op in de RES1.0 opgenomen parkeerplaatsen. Daarnaast zal - op grond van het vastgestelde kader Zonne- en Windenergie ingezet worden op isoleren. In 2022 wordt stimulering en ontzorging via het project Plus je Huis hiervan verder opgepakt.

Daarnaast worden voorbereidingen getroffen voor RES 2.0 die in het eerste half jaar van 2023 gereed dient te zijn. De RES 2.0 is een nadere uitwerking en mogelijke herziening van de RES 1.0. Nieuwe inzichten en ontwikkelingen worden onderzocht en participatietrajecten (inclusief het opstarten van corporaties). 

Naar aanleiding van de motie van de Raad worden de mogelijkheden onderzocht  van het realiseren van een geluidswal met zonnepanelen ter hoogte van de A2.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

De RES is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waarin meerdere programmalijnen uitgezet en ingevuld worden:

- Grootschalige opwek zonne-energie.

Aangejaagd door een motie vanuit onze gemeente is uitvraag bij het Rijk gedaan of de regio Maastricht-Heuvelland deel kan uitmaken van het programma OER (Opwek Energie op Rijksgronden). In de praktijk betekent dit: onderzoek naar de mogelijkheden voor de opwek van zonne-energie langs snelwegen. Dit onderzoek levert een kansenoverzicht op, gemeenten besluiten zelf of ze adviezen daadwerkelijk opvolgen. De resultaten van deze onderzoeksopdracht worden in 2023 verwacht.

Er is een landschapsstudie uitgevoerd welke kansrijke gebied voor grootschalige zon-opwek inzichtelijk maakt. Hiertoe zijn bestaande kaarten en beleidsdoelen gecombineerd. Uitkomst van deze studie is dat m.n. het plateau van Margraten een kansrijk gebied is. 

- Zon op grote daken.
De 16 Zuid-Limburgse gemeenten hebben een subsidieverzoek ingediend bij de Provincie, gericht op innovatie zon op grote daken in relatie met de netwerkcongestie. Gezamenlijk is het bedrag van €210.000 ingelegd en eenzelfde budget wordt gevraagd aan de provincie.

- Warmte.
Er is een onderzoek gestart naar de kansen van groengas welke naar verwachting opgeleverd wordt medio 2023. 
Er is een onderzoek naar kansen voor regionale restwarmte (vanuit Chemelot) afgerond. Voor Eijsden-Margraten is dit, m.n. vanwege infrastructurele beperkingen, geen interessante optie.     

- Communicatie.

De Heuvelland gemeenten zijn het afgelopen jaar gezamenlijk het project Energiek Heuvelland gestart. Dit project is gericht op verduurzaming van VvE’s, monumenten, communicatie op verhuismomenten en communicatie/inspiratie in het algemeen. Dit project is gebaseerd op cofinanciering (participerende gemeenten & Provincie) en heeft een looptijd van 4 jaar.

In Maastricht is het Klimaathuis geopend (onafhankelijk advies aan huiseigenaren gericht op energiebesparing, isolatie en verduurzaming). Meerssen en Valkenburg a/d/ Geul participeren vanaf januari. Eijsden Margraten is voornemens om in het eerste kwartaal van 2023 bij dit initiatief aan te sluiten.