Omschrijving (toelichting)

> We geven uitvoering aan de Beleidsnota Cultureel Erfgoed 2018-2021 en steunen initiatieven die hier op aansluiten.

> In het kader van de vastgestelde Visie VTE ZL zal worden ingezet op het beter beleefbaar maken van de Zuid-Limburgse verhalen (immaterieel en materieel erfgoed) en toeristisch-recreatieve kernkwaliteiten. Bijvoorbeeld het beter ontsluiten en toegankelijk maken van cultureel erfgoed door o.a. thematische beleefroutes en andere producten.

> Waar mogelijk en relevant (identiteit versterkend) wordt binnen culturele c.q. erfgoed projecten een verbinding gemaakt met andere beleidsterreinen. 

> Nieuwe en ingeplande evenementen/initiatieven worden getoetst aan de vastgelegde speerpunten m.b.t. onze culturele identiteit en beoordeeld op maatschappelijke relevantie.

> Waar mogelijk wordt gestreefd naar burgerparticipatie zodat onze culturele identiteit wordt verankerd en doorontwikkeld binnen de samenleving.

> De focus ligt op het zichtbaar en beleefbaar maken van immaterieel erfgoed.

>Het ontwikkelingstraject van de Motie Samenklank heeft plaatsgevonden in 2021 en de uitvoering wordt wegens corona verplaatst naar 2022.

> Het duurzame jaarprogramma (educatie, monitoring, clean-up activiteiten en kunstprojecten t.b.v. bewustwording duurzaamheid & milieu), voortvloeiend uit de Nedvang Subsidie, wordt uitgevoerd.

> SKEM cultuureducatie plus twee aanvullende activiteitenprogramma’s wordt geïmplementeerd bij acht basisscholen in de gemeente.

> Gemeente-specifieke projecten m.b.t. taalvaardigheid en laaggeletterdheid , voortvloeiend uit het Bibliotheekwerk, worden uitgevoerd.

> Een extra bijdrage van het Rijk à € 62.505 is geoormerkt voor kunst en cultuur. In 2021 wordt de invulling ontwikkeld, in 2022 worden de projecten geïmplementeerd.

> Vier culturele projecten binnen het Corona Task Force traject worden in 2021 opgestart en in 2022 geïmplementeerd.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We hebben uitvoering gegeven aan de Beleidsnota Cultureel Erfgoed 2018-2021 / immaterieel erfgoed, en hebben burgerinitiatieven ondersteund zoals onder andere een educatief Cramignon-project op lagere scholen en leskisten over de vuursteenmijn. 

In het kader van de vastgestelde Visie VTE ZL hebben we ingezet op het beter beleefbaar maken van de Zuid-Limburgse verhalen (immaterieel en materieel erfgoed) en toeristisch-recreatieve kernkwaliteiten. Om het cultureel erfgoed beter te ontsluiten hebben we de tweemaandelijkse thematische exposities met tijdelijke beleefroutes gerealiseerd (Cultuurmuur). Daarnaast hebben we permanente routes gerealiseerd over het leven van Sjef Hutschemakers en Dagboek van een Herdershond. Aanvullend zijn Zuid-Limburgse verhalen via kleine, verhalende kunstwerkjes in de Kunst-O-Maat aangeboden.

Er is een verbinding gemaakt met andere beleidsterreinen via culturele projecten als de beleefroutes maar ook via gemeente-specifieke projecten op het gebied van leesvaardigheid en laaggeletterdheid.
Nieuwe en ingeplande evenementen/initiatieven zijn getoetst aan de vastgelegde speerpunten m.b.t. onze culturele identiteit en beoordeeld op maatschappelijke relevantie. Ondersteunde projecten zijn onder meer de Keramiekmarkt Heuvelland en het project Broonk in het durrep. 

Waar mogelijk is gestreefd naar burgerparticipatie zodat onze culturele identiteit wordt verankerd en doorontwikkeld binnen de samenleving. Voorbeeldprojecten: Boomproject Eijsden en KIEM cultureel platform.
Immaterieel erfgoed is zichtbaar en beleefbaar gemaakt via initiatieven als een educatief project rondom de Cramignon, de Kal Plat campagne en een thema-expositie over het Den Halen.

Het ontwikkelingstraject van de Motie Samenklank heeft plaatsgevonden in 2021 en de in 2022 geplande live uitvoering is afgelast als gevolg van de effecten van de corona periode. Het college heeft besloten dat het project hiermee is afgerond.

Het duurzame jaarprogramma (educatie, monitoring, clean-up activiteiten en kunstprojecten ten behoeve van bewustwording duurzaamheid & milieu), voortvloeiend uit de Nedvang Subsidie, is geheel volgens planning uitgevoerd.

SKEM cultuureducatie plus twee aanvullende activiteitenprogramma’s is uitgevoerd bij acht basisscholen in de gemeente.

Gemeente-specifieke projecten m.b.t. leesvaardigheid en laaggeletterdheid , voortvloeiend uit het Bibliotheekwerk, zijn uitgevoerd. Voorbeelden: twee taalcafés (NT2), het project Zin in Koken (NT1) en de cursus smartphonegebruik  voor senioren, onderzoek doorverwijzen laaggeletterdheid en het project op Bieb op School.

Een extra bijdrage van het Rijk à € 62.505 is geoormerkt voor kunst en cultuur. In 2021 is de invulling ontwikkeld, in 2022 zijn de ingeplande projecten geïmplementeerd. Onder andere het project Dagboek v/e Herdershond, Beschildering viaduct nr. 3, Taalmarkt, restauratie kunstwerk Scheulder.

Vier culturele projecten binnen het Corona Task Force traject zijn in 2021 opgestart en in 2022 geïmplementeerd:
1. SKEM cultuureducatie: SDG project aan 6 basisscholen en SKEM online voor docenten
2. Activiteitenproject Huiskamers
3. Project Reizigers voor anderstaligen en ouderen
4. KIEM platform – burgerparticipatie traject