Duurzaam omgaan met water
Omschrijving (toelichting)
Duurzaam omgaan met water geven we vorm via een drietal sporen:
1. Klimaatadaptatie: Samen met onze waterpartners maken we ons watersysteem klimaatadaptief. In 2022 worden knelpunten ten aanzien van wateroverlast en droogte inzichtelijk gemaakt en de risicodialoog gevoerd met de partners om oplossingen te formuleren.
2. Duurzaamheid: we scheiden hemelwater van afvalwater, proberen waar mogelijk het hemelwater vast te houden op de plek waar het valt en voeren het naar de bedoelde voorzieningen. We doen dit op projectmatige wijze binnen de lopende projecten. We voeren de stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater uit.
3. Goede leefomgeving: hemelwater vangen we op in het gebied waar dit valt, laten we infiltreren in de bodem of voeren we af naar de voorzieningen. We accepteren water op straat bij hevige regenbuien. Bij herinrichtingsprojecten die in 2022 worden opgepakt wordt dit uitgangspunt meegenomen.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
In 2022 heeft de gemeenteraad het waterplan 2023-2027 vastgesteld en de klimaatadaptatiestrategie vastgesteld. Samen met de gemeenten in de samenwerking Maas en Mergelland, Waterschap Limburg en WML is het waterprogramma Maas en Mergelland vastgesteld en de klimaatadaptatiestrategie Maas en Mergelland vastgesteld.
In 2022 hebben we in Cadier en Keer een nieuwe hemelwaterbuffer gerealiseerd en hemelwater afgekoppeld van het vuilwaterstelsel. Naast deze buffer hebben we natuur aangelegd, als stapsteen tussen het natura 2000 gebied Savelsbos en het natura 2000 gebied Bemelerberg-Schiepersberg.
We hebben de regeling vergroenen tuinen en de regeling afkoppelen hemelwater uitgevoerd. We hebben 4.142 m2 afgekoppeld in 2022 en € 23.594,50 subsidie verleend. Het Waterschap heeft ditzelfde bedrag eveneens beschikbaar gesteld, waarmee onze burgers een totale subsidie hebben ontvangen van ruim € 47.000 voor 36 adressen.
In 2021 is de EO-wijersprijs toegekend aan het Noordal onder de naam Liquid Commons. Samen met het Waterschap, Natuurmonumenten, de provincie Limburg en LLTB hebben we het gebied globaal verkend, de waterstromen in kaart gebracht, de problemen geïnventariseerd. Samen is een aanpak geformuleerd, wat in 2023 leidt tot een samenwerkingsovereenkomst met als doel het opvangen en infiltreren van regenwater in of boven aan de helling, het verbeteren van het Natura 2000 gebied en de waterkwaliteit van de Noor en het voorkomen van wateroverlast in Noorbeek.