Inzetten op beschermen, zichtbaar en beleefbaar maken van materieel en immaterieel erfgoed

Erfgoed is niet alleen een weerspiegeling van ons verleden, maar ook van onze toekomst. Het biedt nieuwe generaties inspiratie, identiteit en creëert een gevoel van verbondenheid met de wereld om hen heen. Daarom is het essentieel om ons erfgoed levend te houden en betekenisvol te maken voor toekomstige generaties. Dit is waar de verduurzaming van erfgoed om draait.
Binnen deze programmalijn richten we ons zowel op immaterieel erfgoed, zoals tradities en gebruiken, als op levend materieel erfgoed.
In 2025 zetten we steeds sterker in op de zichtbaarheid van immaterieel en materieel erfgoed door middel van beleving en storytelling. We benutten erfgoed als inspiratiebron voor het dagelijks leven, educatie en gebiedsontwikkeling.
Het project 'Onzichtbaar Erfgoed' zetten we voort, waarbij verborgen materieel erfgoed in onze gemeente beleefbaar wordt gemaakt via Augmented Reality en een culturele route. Deze route wordt in samenwerking met VisitZL uitgerold, zodat we een breed publiek kunnen bereiken.
Ook vervolgen we het project 'Immaterieel Erfgoed Spotten', in samenwerking met het Nationaal Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Arnhem. Daarnaast organiseren we in 2025 opnieuw de tweejaarlijkse Dag van de Cramignon.
Het project 'Streektaal' wordt verder ontwikkeld, wat bijdraagt aan het behoud en de verduurzaming van de Limburgse taal.
Tot slot zetten we ons erfgoed in de schijnwerpers tijdens nationale themadagen, zoals de Nationale Monumentendag, en leggen we een verbinding met cultuureducatie.