Omschrijving (toelichting)

Erfgoed is niet alleen een weerspiegeling van ons verleden, maar ook van onze toekomst. Het biedt inspiratie, identiteit en een gevoel van verbondenheid met de wereld om ons heen. Het is daarom van groot belang om ons erfgoed levend te houden en te laten resoneren met toekomstige generaties. Dit is waar de verduurzaming van erfgoed om draait.

We maken zowel immaterieel erfgoed (tradities en gebruiken) als materieel erfgoed (de tastbare invulling, ook wel bekend als 'levend erfgoed') zichtbaar en beleefbaar. We benutten het erfgoed als inspiratiebron voor het dagelijks leven, educatie en gebiedsontwikkeling.

We zetten het project 'Streektaal' voort, dat bijdraagt aan de verduurzaming van de Limburgse taal. In samenwerking met het Centrum voor Immaterieel Erfgoed wordt de verduurzaming van de Cramignon verder ontwikkeld. Denk hierbij aan educatieve presentaties, de Dag van de Cramignon en het project 'Erfgoed spotten'. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een UNESCO-status.

We starten de ontwikkeling van een culturele route die het onzichtbare (materiële) erfgoed in onze gemeente zichtbaar maakt. Deze route wordt in samenwerking met VisitZL geïmplementeerd, zodat een breed publiek wordt bereikt.
Tot slot maken we ons erfgoed zichtbaar tijdens nationale themadagen en wordt een verbinding gelegd met cultuureducatie.