Omschrijving (toelichting)

In 2019 is het beleidskader Jeugd Zuid-Limburg door de gemeenteraad vastgesteld. In het beleidskader zijn vier prioriteiten vastgesteld, namelijk:  normaliseren,  integrale hulp en regie (1G1P1R),  in control,  sturen op resultaten. 

Onder het uitgangspunt ‘in control’ hangt de bekostiging van de jeugdhulp die gemeenten inkopen. Deze inkoop wordt in Zuid-Limburg samen gedaan met gemeente Maastricht als centrumgemeente. In het uitvoeringsplan Transformatie wordt het proces beschreven hoe de 16 Zuid-Limburgse gemeenten invulling geven aan de doelen die ze samen willen bereiken. De huidige zorgcontracten in de regio lopen af. Met ingang van 1 januari 2023 moeten nieuwe, meerjarige contracten met aanbieders zijn afgesloten waarbij het jaar 2022 met name wordt gebruikt om dit alles te ontwikkelen en voor te bereiden. Het transformatieplan sluit aan op landelijke ontwikkelingen zoals de Norm voor Opdrachtgeverschap en de voorgenomen wijziging van de Jeugdwet. Hiermee wordt landelijk gestuurd op het formaliseren en versterken van de regionale samenwerking.

De samenwerking blijft, voortvloeiend uit het vastgestelde Beleidskader Jeugd Zuid-Limburg, is ook 2022 er op gericht dat we als regio door gezamenlijk op te trekken zorgen voor gemeenschappelijk beleid, uniformering van regelingen (en daarmee beperking van de administratieve lasten), gezamenlijke inkoop van zorgaanbod en leveranciers- en contractmanagement. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk regionaal met ruimte voor lokale invulling. De toegang tot de jeugdhulp is en blijft een lokale verantwoordelijkheid.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)