Eind 2020 zijn we gestart met het participatietraject als onderdeel van de RES1.0 (Regionale Energiestrategie). De eigen organisatie, bestuur, inwoners en andere stakeholders (b.v. natuurorganisaties, toeristische sector enz.) zijn digitaal geïnformeerd over de plannen en hebben meegedacht over de strategie. Parrallel daaraan is gewerkt aan het beleidskader voor zonne- en windenergie. Alle input overwegende heeft het college in april 2021 besloten de raad voor te stellen het buitengebied vrij te houden van zonneweiden en windmolens en in te zetten op isoleren en zonnepanelen op daken. Samen met de gemeenten in Zuid Limburg is het bod RES1.0 vorm gegeven. De raad beslist over het kader en het bod RES1.0 op 1 juni 2021.
In januari 2021 is de concept warmtevisie opgeleverd. De Warmtevisie is aansluitend in het college en de raad behandeld. Op 10 mei 2021 is in de vorm van een masterclass de warmtevisie met de inwoners en ondernemers besproken. Volgens planning neemt de raad in december 2021 een besluit over de warmtevisie.
Projecten als Zorgeloos Zonnepanelen en Dubbel Duurzaam lopen conform planning. Voor Zorgeloos Zonnepanelen worden de aanbestedingsstukken voor een nieuwe Europese Aanbesteding opgesteld. Voor Dubbel Duurzaam zijn de tweede tranche pilots (25 stuks) uitgevoerd. Er is besloten om extra pilots (13 stuks) op te pakken voor pandeigenaren die zich later nog hebben aangemeld. Het project PlusjeHuis is gegund. Er wordt gewerkt aan een communicatietraject, waarmee begin juni 2021 gestart wordt.
Vattenfall heeft de regionale aanbesteding gewonnen voor het plaatsen van laadpalen. Samen met hen wordt gekeken naar een dekkend laadpalenplan dat de komende 2 a 3 jaar wordt uitgevoerd.
Met de resultaten van de onderzoeken gerelateerd aan de klimaatstresstest zijn we in 2021 aan de slag gegaan. Voor de onderdelen wateroverlast en overstromingen zijn de zogenaamde "risicodialogen" gevoerd met de partners (overige overheden). Voor de onderdelen droogte en hitte zijn de gemeenten Gulpen Wittem en Vaals (Lijn50) aangesloten. Voor deze gemeenten is een inhaalslag gemaakt door het noodzakelijke kaartmateriaal op te leveren.
De ontwikkelingen in en rondom de vliegvelden MAA en Luik Bierset zijn nauwlettend gevolgd. O.a. op de toekomstvisie van MAA en de uitbreidingsplannen van Luik Bierset heeft de gemeente (al dan niet gezamenlijk met andere overheden) haar zienswijze kenbaar gemaakt. Samen met betrokken overheden wordt gewerkt aan een zogenaamde regioagenda.
De resultaten van de luchtkwaliteit in Eijsden zijn in januari 2021 gepresenteerd. Naar aanleiding van de resultaten is gekeken naar het vervolgtraject. Er wordt een vervolgonderzoek gestart, waarmee we de invloed van de A2, milieueffecten vanuit met name de industrie in Visé en de effecten van het luchtverkeer in beeld willen brengen. Daarnaast wordt een haalbaarheidsonderzoek opgepakt waarmee we de haalbaarheid (rendement) van enkele lokale maatregelen willen onderzoeken (b.v. instellen milieu zone). Voor de diverse onderzoeken zijn middelen in de 1e Burap opgenomen (ad. € 20.000,-)
Voor Duurzaamheid worden vooralsnog geen overschrijdingen verwacht in de begroting 2021.
In april 2021 heeft de raad de afvalstoffenverordening doorgeschoven op de agenda. De afvalstoffenverordening heeft begin 2021 ter inzagen gelegen en is met name gericht op het aanpassen van de frequentie van tweewekelijks naar vierwekelijks ophalen van het restafval in combinatie met het plaatsen van ondergrondse containers. Door RD4 is in samenwerking met de deelnemende gemeenten de afgelopen maanden gewerkt aan de nieuwe Grondstoffennota die later dit jaar door de gemeenteraad dient te worden vastgesteld.